Rabu, Januari 13, 2010

KEMUNGKINAN KES DIGUGUR - HAKIM..."Kau dah sampai mana?"
saya bertanya.

"On The Way" jawab Aizat.

Handphone saya pun dimatikan. Saya pergi duduk di sebelah Shahruldeen dan Saufi.

"Bila Abang Arfizi nak sampai ni?" tanya Saufi.

"Jangan dia tak datang dah lah. Siapa yang nak bela kita kejap lagi?" jawab
Shahruldeen.

Kata-kata tersebut membuatkan kami sempat ketawa. Suasana mahkamah yang masih suram dek kerana perbicaraan yang masing belum dimulakan. Jam tepat menunjukkan pukul 8.30 pagi dan notis yang ditampal di papan kenyataan mahkamah menyatakan mahkamah hanya akan memulakan perbicaraan pada pukul 9 pagi.

10 minit kemudian, datang Abang Arfizi dan Abang Zul, peguam yang akan mewakili kami untuk perbicaraan. Dengan berkot hitam, mereka melangkah dengan yakin kearah kami.

"4 orang peguam abang yang lain tak dapat datang. Diorang semua kirim salam kat korang," kata Abang Arfizi.

Abang Zul pun mula masuk ke kamar mahkamah, kemudian diikuti dengan Abang Arfizi dan kami bertiga. Memang sepatutnya semua yang berkenaan perlu bersiap sedia di salam mahkamah menantikan kehadiran Majestret untuk tiba.

Semua sudah bersedia di dalam. Aizat dan Syazni Munir juga telah tiba dengan keluarga masing-masing. Juga kelihatan penguam pendakwa masuk melalui pintu utama. Dengan lagak dan gaya yang begitu tenang, sempat juga dia menegur sambil tersenyum melihat kami disini.

"BANGUN!!!.."

Pegawai mahkamah memberi isyarat. Lantas dengan itu semua hadirin bangun sebagai tanda hormat. Puan Rozana selaku Majestret masuk mengambil tempatnya di hadapan.

Hari ini merupakan hari bagi sebutan kali ke 2 kes kami. Pada hari ini mahkamah belum memulakan sebarang prosiding atau penghujahan. Kehadiran kami kali ini cuma bagi menyaksikan penyerahan dokumen-dokumen penting yang akan diberikan oleh pendakwaraya kepada mahkamah serta kepada pihak peguam bela. Hari ini juga akan ditetapkan tarikh baru bagi perbicaraan kami selepas ini.

"Yang Arif, saya mahukan kepastian, seharusnya pada hari ini pihak pendakwa perlu memberi kepada pihak peguam bela semua evidents yang bakal digunakan sewaktu perbicaraan kelak," peguam bela mula kata-katanya.

"Akan tetapi pada hari ini pihak pendakwa hanya memberikan kepada kami salinan report polis dan report tangkapan sahaja,"

"Adakah hanya 2 bukti ini sahaja yang akan digunakan oleh pihak pendakwa?" peguam kami meminta penjelasan.

Bangun pihak pendakwa membalas hujah.

"Benar Yang Arif, hanya 2 ini sahaja yang dapat diberikan," jawabnya spontan.

"Bagaimana dengan laporan kimia, saksi dan bukti-bukti lain?" persoal Hakim dari atas tempat duduknya.

Suasana agak tegang apabila hakim melontarkan persoalan tersebut. Sewajibnya pihak yang mendakwa perlu keluarkan segala bukti hari ini sebelum perbicaraan bermula.

"Maaf Yang Arif, tanpa bukti forensik dan bukti kimia, perbicaraan tidak dapat dijalankan dengan lancar. Menjadi hak kami segala bukti perlu diberikan kepada kami dan anak guaman kami sebagai persediaan," celah peguam bela.

Seluruh perhatian hadirin ditujukan kepada peguam pendakwa. Seakan ada persoalan yang masih menjadi tanda tanya.

"Maafkan saya Yang Arif, pihak polis masih GAGAL menyediakan bukti forensik. Oleh itu, saya mohon tarih baru untuk sebutan sebelum kita mulakan perbicaraan," jawab peguam pendakwa.

"Terdapat beberapa dokumen yang masih tidak dapat disiapkan oleh pegawai penyiasat," sambungnya lagi.

Mahkamah senyap semula beberapa ketika. Akhirnya, Hakim membuat keputusan.

"Memandangkan kelima-lima mereka merupakan student Universiti. Saya juga tidak mahu mengganggu pengajian mereka dengan melengah-lengahkan perbicaraan ini,"

"Tarikh perbicaraaan ditetapkan pada 14 Jun 2010, dan peguam pendakwa perlu mengemukakan semua bukti pada tarikh tersebut,"

"Dan andaikata pihak pendakwa masih GAGAL mengemukakan bukti-bukti yang diperlukan, SAYA TIDAK TERAGAK-GAK UNTUK MENGGUGURKAN KES INI," tegas Hakim dengan nada serius.

Kami saling memandang antara satu sama lain. Seakan tidak percaya dengan apa yang kami dengar.

"Gugurkan kes?" tiada yang lebih menggembirakan dari pendapat harapan sebegitu.

Sejurus selepas itu, Hakim meninggalkan kamar mahkamah selepas menandatangani beberapa surat. Barisan peguam, hadirin dan kami berlima mula melangkah keluar dari pintu utama. Diluar sempat juga berbincang dengan peguam tentang kes ini.

"Biasanya keputusan forensik dan bukti-bukti lain sudah sedia memandangkan kes sudah lebih 6 bulan." kata Abang Arfizi.

"Takpe, kita yakin keputusan forensik pasti negatif dan tidak dapat mensabitkan korang. Beberapa evident yang telah diberikan kepada kami juga tidak kukuh dan banyak yang meragukan," sambungnya.

"Apa-apa pun kita kita harap yang terbaik, sama ada kes ini DIGUGURKAN @ kita akan menang."katanya dengan yakin.

"Doa banyak-banyak. Yakin dengan pertolongan Allah"

Dalam kesempatan itu, sempat juga aku berbisik kepada Shahruldeen

"Inilah kuasa Allah.. Pasti Dia akan membantu sesiapa yang dizalimi" senyumku puas.

1 ulasan:

  1. In tansurullaaha yansurkum, wayuthabbit aqdaamakum..

    Doa kami sentiasa bersama anda..

    BalasPadam