Khamis, April 16, 2009

FINAL EXAM DAH DEKAT,.. JOM STUDY LAST MINIT

Hanya beberapa hari lagi saya akan berdepan dengan peperiksaan, suatu ujian yang paling menakutkan bagi diri saya. Sejak dari alam sekolah lagi perkara yang paling saya tidak suka ialah PEPERIKSAAN. Ada orang yang suka ke bila menghadapi peperiksaan?

Waktu itulah biasanya orang lain akan melihat saya tidak semena-mena rajin mengendong buku kemana sahaja. Sebelum ini tidak pernah pun. Memang jenis saya ini malas nak study awal-awal, mungkin bagi saya study awal-awal ini buat lupa sahaja, baik study last minit. Lagi sharp...

Tapi bukannya saya ingin mengajar kepada kawan-kawan yang lain untuk ikut perangai saya. Sememangnya saya akui tidak betul pun ‘kepercayaan’ saya itu. Terpulanglah kepada sesiapa untuk bersetuju atau tidak. Tapi apa yang saya masih ingat, Cikgu Noraini guru metematik saya sewaktu tingkatan 5 dahulu setuju dengan saya. Bukan setuju supaya study last minit, tetapi setuju bahawa ada manusia ini yang mempunyai kemampuan untuk catch-up pelajaran walaupun last minit.

Saya masih ingat katanya sewaktu kami berhimpun di Dataran Ilmu Sekolah Izzuddin Shah:

“Cikgu ada ramai ana perempuan dan hanya seorang sahaja anak lelaki, tetapi rezeki bagi cikgu kerana cikgu diberi peluang untuk mengajar di sebuah sekolah yang semua anak muridnya lelaki. Beratus orang anak lelaki yang cikgu ada,” katanya dalam keadaan berseloroh.

“Cikgu nampak yang antara pelajar lelaki dan perempuan lain cara mereka belajar. Kalau pelajar perempuan mereka akan cuba pulun study sejak dari awal tahun semata-mata hendak target berjaya dalam peperiksaan. Mereka ini Allah jadikan mempunyai kemampuan untuk fokus dalam jangka masa yang lama, berbulan-bulan mereka mampu fokus dalam pelajaran mereka”.

“Lain pula cara pelajar lelaki belajar, mereka ini selalu belajar last minit tapi kelebihan yang Allah beri kepada mereka pula adalah mereka mampu untuk khatam subjek walaupun dah penghujung dah. Mereka ini lagi hebat”, sindirnya.

Walaupun mungkinlah apa yang saya tulis ini seakan menyokong dan ingin mengajak sahabat-sahabat untuk study last minit, tetapi hakikatnya tidak sebegitu. Sengaja saya ingin membuka perkongsian terpulang untuk sesiapa menilai kebenarannya.

Tetapi apa yang lebih menarik, belajar di saat akhir ini memang menjadi pilihan kebanyakan pelajar sama ada di sekolah atau pun di Institut Pengajian Tinggi.

Satu lagi cara pelajar yang study, ada sesiapa yang pernah jumpa manusia yang menghafal satu buku teks? Bukan sekadar hafal isinya, tetapi dengan bait-bait perkataannya sekali. Pelik kan??

Memang cara begitu memerlukan mujahadah yang cukup besar. Tapi bagi hamba allah yang seorang ini mungkin itulah cara yang terbaik baginya untuk sukses dalam pelajarannya. Kalau menyembang dengan kawan-kawan lama, pasti mereka tahu siapa kelibat manusia yang saya maksudkan. Memang unik cara dia belajar. Tapi amat membanggakan yang akhirnya dia merupakan antara pelajar terbaik SPM di sekolah dahulu.

Kembali semula perbincangan kita ke alam kampus. Bersiap sedialah dengan peperiksaan yang akan kita hadapi tidak lama lagi. Terpulanglah kepada cara masing-masing belajar, yang pasti setiap diri ada cara yang tersendiri untuk berjaya.

Jangan lupa yang diluar sana ramai orang yang yang menaruh harapan agar kita berjaya. Ibu, ayah, adik-beradik, keluarga dan sesiapa sahaja yang mengenal kita pasti ingin melihat kita berjaya. Maka jangan lupa kepada mereka.

Saya juga mengharapkan kamu berjaya.

Beserta doa dan harapan,

Bersiap sedia memasuki dewan peperiksaan. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan