Sabtu, Mei 29, 2010

TUDUHAN YANG TIDAK BERASAS...


Saya terkejut apabila beberapa hari lepas saya dimaklumkan oleh kawan saya bahawa beberapa nama mahasiswa termasuk saya telah diburuk-burukkan di hadapan mahasiswa baru di Nilam Puri. Antara nama yang telah disebut di dalam majlis itu adalah saya, Syazni Munir, Aizat Salleh, Syafie Hasyim, Hafiz Ilyas, Fadhil Jamal dan beberapa nama mahasiswa lain.

Apa yang lebih mengejutkan apabila beberapa nama tersebut telah dibentangkan oleh Pengarah Keselamatan Universiti Malaya dalam salah satu slot yang diberikan khas kepada beliau bersempena Minggu Haluansiswa di Kampus Nilam Puri.

Namun mengecewakan apabila slot taklimat keselamatan yang sepatutnya menyentuh mengenai perihal keselamatan mahasiswa telah diselitkan unsur memburukkan sebahagian pimpinan mahasiswa di Universiti Malaya Kuala Lumpur.

Ironinya, dalam keadaan beliau melemparkan tuduhan bahawa kami sering mengancam serta mewujudkan suasana yang tidak harmoni di kampus, kebanyakan mahasiswa baru disana melihat tindakan beliau sebagai tidak profesional kerana cuba memburuk serta mengaibkan kami. Malah tuduhan tersebut dilihat zalim apabila individu yang dituduh tidak mampu membela diri.

Salah seorang adik kepada tertuduh, saudara Hafiz Ilyas yang kebetulan turut menjadi salah seorang peserta Minggu Haluansiswa merasa kecewa atas tindakan Pengarah Keselamatan yang dengan sengaja memalukan abangnya.

Susulan dari itu beberapa wakil dari PMIUM seramai 8 orang telah menghantar wakil ke pejabat keselamatan pada hari Khamis 27 Mei bagi berjumpa dengan Pengarah Keselamatan untuk mendesak beliau menyatakan sebab serta menarik semula tuduhan yang telah dikeluarkan. Tindakan seumpama ini dilakukan kerana cubaan menghubungi beliau melalui telefon sebelum ini gagal.

Pertemuan yang dilakukan juga gagal atas alasan beliau tidak ada di pejabat. Beliau hanya dapat dihubungi dengan perantara pegawai keselamatan yang ada. Dalam perbualan telefon selama 5 minit tersebut, beliau cuba menafikan perbuatan beliau dan menyatakan perkara tersebut hanya merupakan khabar angin.

Tindakan penafian tersebut lebih kepada bersikap BALING BATU SEMBUNYI TANGAN. Setelah kami berhubung sendiri dengan beberapa rakan serta pensyarah di sana, ternyata penafian tersebut adalah satu bentuk tindakan bagi menyelamatkan diri.

Oleh itu di peringkat kami mendesak satu penjelasan dan pengakuan dari Pengarah Keselamatan. Beberapa perkara ini perlu diberi perhatian:

1) Tindakan beliau yang dilihat tidak bertanggungjawab dan cuba memburuk-burukkan serta mendoktrin persepsi negatif terhadap kami kepada mahasiswa lain adalah tindakan yang tidak professional dan merupakan perbuatan zalim.


2) SIKAP BALING BATU SEMBUNYI TANGAN. Mengapa Beliau cuba buat penafian atas perbuatan beliau sedangkan perkara tersebut dibentangkan siap menggunakan tayangan slide serta video?


3) Beberapa orang wakil MPMUM (Hafiz Ilyas, Fadhil Jamal, Aizat Salleh & Saudari Syahruzul Ayuni) turut dilabel sebagai penimbul huru hara sedangkan ternyata mereka telah menang menjadi perwakilan sewaktu Pilihanraya Kampus. Adakah rasional mereka yang dipercayai oleh masyarakat kampus melalui undi yang telah mereka berikan dilabel sebagai mengganggu serta penimbul huru hara dalam kampus?


4) Mengapa perlu diperburuk-burukkan nama kami sedangkan sebelum ini tidak pernah diadakan sebarang perbincangan antara kami dengan mereka bagi menyelesaikan ‘ketidakpuasan’ hati mereka?


Oleh itu kami mendesak beliau untuk membuat pernyataan mohon maaf secara terbuka atas lemparan tuduhan yang telah beliau lakukan apatah lagi ia dilihat mempunyai niat jahat bertujuan mengaibkan kami.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan